Tuesday, October 27, 2015

Enkele interessante feiten over zuurstof



Zuurstof is overal om ons heen. Het is een essentieel element voor al het leven op aarde en toch is het zo gewoon dat we er geen twee keer over nadenken; we realiseren ons niet dat het veel meer is dan een component van de lucht.
1.        Onze atmosfeer bevat ongeveer 21 procent zuurstof. Dat is tegenwoordig, zo’n 300 miljoen jaar geleden was het zuurstofgehalte veel hoger, tot wel 35 procent. Hierdoor konden bijvoorbeeld insecten tot enorme omvang uitgroeien; denk eens in, een libel met een vleugelspanwijdte van een havik!
2.       Zuurstof is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet brandbaar. Wel is het nodig bij en accelereert het het verbrandingsproces van andere stoffen; neem je de zuurstof weg, dan dooft het vuur vanzelf. Logisch ook eigenlijk, als zuurstof zelf brandbaar zou zijn, zou het aanstrijken van een lucifer al tot gevolg hebben dat de hele atmosfeer meteen in lichterlaaie staat.
3.       Bijna tweederde van het gewicht van alle levende wezens op aarde komt van zuurstof. Dit komt vooral omdat al deze levende wezens, zowel dieren als planten, voor het grootste deel uit water bestaan, en 88,9 procent van het gewicht van water is zuurstof.
4.       Zuurstof (O2) is een reactieve stof en gaat snel verbindingen aan met andere stoffen. Daarom moet het constant bijgevuld worden. De fotosynthese van groene planten zorgt hiervoor. Zonder plantaardig leven zou de zuurstof in onze atmosfeer snel opraken. Zouden we ooit planeten ontdekken waar zuurstof aanwezig is, dan kunnen we er van uitgaan dat hier leven is, omdat aanzienlijke hoeveelheden zuurstof alleen voor kunnen komen door afgifte door levende organismen.
5.        Het noorder- en zuiderlicht, die prachtige groene en donkerrode kleuren in de aurora’s Borealis en Australis, worden mede veroorzaakt door zuurstofatomen. De zonnewind slingert bij uitbarstingen grote hoeveelheden hoogenergetische geladen deeltjes het heelal in. Zodra ze in onze atmosfeer komen, botsen ze met zuurstofatomen en geven daarbij hun energie af. De aangeslagen zuurstofatomen geven deze energie weer af in de vorm van schitterende lichtemissies. Door het magnetisch veld om de aarde worden deze deeltjes in de omgeving van de aarde echter eerst afgebogen, om pas bij de polen met verhoogde snelheid de atmosfeer binnen te dringen. Daarom is dit licht meestal alleen daar te zien. Alleen bij heftige uitbarstingen van plasmawolken op de zon kan emissie zo groot worden dat ook in streken dichter bij de evenaar van dit prachtige natuurverschijnsel kan worden genoten.
6.        Veel mensen denken dat hyperventilatie wordt veroorzaakt door het inademen van teveel zuurstof. Als iemand hyperventileert ademt hij heel snel in en uit, wat leidt tot symptomen als hoofdpijn, lichtheid in het hoofd en duizeligheid, soms tot flauwvallen toe. Ook kan pijn op de borst optreden en tintelingen in vingers, handen en lippen, waardoor de persoon denkt een hartaanval te krijgen. Door dit snelle in- en uitademen wordt niet zozeer teveel zuurstof opgenomen, maar teveel kooldioxide uitgestoten. Een tekort aan kooldioxide leidt ertoe dat het bloed minder zuur wordt (de pH wordt hoger), waardoor bloedvaten zich vernauwen, de bloedstroom vertraagt en de zuurstofopname wordt verstoord.
7.        Als gas is zuurstof kleurloos. In vloeibare vorm heeft het een lichtblauwe kleur. Voor wie zich ooit heeft afgevraagd hoe het zou zijn om in een bassin vol vloeibare zuurstof te zwemmen, het antwoord is: érrug koud! Dit volgens Carl Zorn van de Thomas Jefferson National Accelerator Facility. Om zuurstof vloeibaar te maken moet de temperatuur dalen tot minus 180°C (minus 297,3°F), dus bevriezing en onderkoeling zouden toch snel om de hoek komen kijken.

No comments:

Post a Comment