Monday, November 9, 2015

Uw affiniteit met de u voorgeschreven zuurstoftherapie



Er is een interessante en opmerkelijke studie gepubliceerd door Mark A. Earnest, ‘Bereidheid tot naleving van de voorgeschreven zuurstoftherapie vanuit het perspectief van de patiënt’. Het onderzoekt een groep COPD-patiënten, hoe zij omgaan met de hun voorgeschreven zuurstoftherapie en in hoeverre zij bereid zijn zich te houden aan deze behandeling.
                                

Bij de meeste mensen verandert de houding in de loop van de tijd. Dit proces weerspiegelt hun strijd in het omgaan met hun ziekte; de symptomen, lichamelijke conditie en sociale aspecten. In het algemeen neemt de bereidheid om de therapie goed te volgen toe zodra men zich realiseert dat geringe aanpassingen in de leefstijl toch nodig zijn om ten volle te kunnen profiteren van de voordelen van zuurstoftherapie.
De belangrijkste barrières zijn de lichamelijke hinder van de zuurstofapparatuur tijdens gebruik, verlegenheid met de situatie en het gevoel sociaal gestigmatiseerd te zijn, gebrek aan waarneembaar profijt en angst voor bijwerkingen van de behandeling.
Deze barrières wegen bij lange na niet op tegen de voordelen; aanvullende zuurstoftherapie verlaagt het sterftecijfer, verbetert de kwaliteit van het slapen en het algeheel welbevinden, verhoogt het inspanningsvermogen, verlaagt pulmonale hypertensie, normaliseert de hartslag en bevordert de cognitieve hersenfuncties zoals geheugen, intelligentie, motorische vaardigheden en de perceptuele motoriek.
Elk individu volgt zijn eigen weg naar het aannemen van de zuurstoftherapie, al naar gelang persoonlijke ervaringen en waarden, alsmede zijn of haar pogingen om het leven zo optimaal mogelijk te maken. Vier hoofdthema’s beïnvloeden de bereidheid tot naleving: Functionele motieven, gezondheidsredenen, sociale aspecten en symptoombestrijding.
Functionele motieven
Dit is het afwegen van de ongemakken van gewicht en omvang van de zuurstofapparatuur, het gevoel dat dit in de weg zit bij het uitvoeren van bepaalde activiteiten, tegen het voordeel van een verbeterde conditie, meer kracht en uithoudingsvermogen om deze activiteiten te kunnen ontplooien.
Gezondheidsredenen
Menigeen toonde zich bezorgd over bijwerkingen als droge neusslijmvliezen, neusbloedingen of lichtheid in het hoofd. Ook bestond angst voor verslaving en een versnelde verzwakking van de longen.
Deze angsten verdwenen grotendeels door persoonlijke ervaringen en maakte plaats voor het besef dat de voordelen voor de gezondheid vele malen groter waren dan de risico’s. Deze ervaringen ontstonden tijdens een periodieke verhoging van het gebruik of door gedegen advies van een arts.
Sociale aspecten
Sociale ongerustheid over zuurstofgebruik omvatten onbehagen, verlegenheid, angst om anderen tot last te zijn, de angst zwak of ziek te lijken, maar ook een gevoel van schaamte, zowel vanwege het gegeven dat men gerookt heeft als vanwege het feit dat men toegeeft afhankelijk te zijn van zoiets als zuurstof.
Al deze elementen veranderden met de tijd. Sommigen waren in staat over hun angsten of gevoel van verlegenheid heen te komen, simpelweg door de normale routine van het leven met familie en vrienden weer op te nemen. De wens tot behoud van zelfstandigheid en een zo hoog mogelijke fysieke functionaliteit, en het zich aanpassen aan de nieuwe situatie hebben hen geholpen iedere gêne en het gevoel in een sociaal isolement te leven te overwinnen. Een vrouw beschreef hoe ze zich voelde nadat ze de haar voorgeschreven zuurstoftherapie volledig volgde:
‘Het opende geheel nieuwe perspectieven voor mij. Ik werd opeens veel actiever. Ik ging boodschappen doen, wassen, autorijden, werd gewoon weer onafhankelijk, iets wat ik altijd gewend was. Ik begon vrijwilligerswerk te doen (in het rehab programma), mijn manier om ze te bedanken dat ze mijn leven gered hadden.’ (Vrouw, 69 jaar).
Symptoombestrijding
In de meeste gevallen werd een grotere affiniteit met de behandeling verkregen op het moment dat men merkte dat de zuurstoftherapie leidde tot verlichting van de symptomen.
Conclusie
Iedere deelnemer aan het project gaf aan enige compromissen te hebben gesloten bij de keuzes omtrent het gebruik van zuurstof. Voor de meesten waren deze toch minimaal, of werden zo ervaren na verloop van tijd, door meer ervaring met de therapie. Op alle vier gebieden hebben de patiënten ondervonden dat onzekerheden, angst of kleine ongemakken niet opwogen tegen het profijt dat de zuurstoftherapie hun gaf. Met de tijd konden zij door uitproberen en ervaring hun levensstijl wijzigen, wat over het algemeen resulteerde in een hogere bereidheid tot naleving van de therapie.

No comments:

Post a Comment