Sunday, April 10, 2016

Zuurstofbars: de moeite waard?



In de Verenigde Staten werden eind jaren negentig de eerste zuurstofbars geopend. Sindsdien heeft de trend zich doorgezet en zijn meer en meer klanten bereid te betalen om een mengsel met 40% zuurstof te snuiven via een plastic pijpje dat in de neus gebracht wordt. Tegen een kleine meerprijs kan er ook nog een aroma aan de zuurstof worden toegevoegd, zoals pepermunt, bessen of geurkaarsen. De beleving van zuurstofinname in zo’n bar kan in duur variëren van 2 tot 20 minuten, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur en natuurlijk hoeveel men bereid is te betalen.
De eigenaren van zuurstofbars zorgen er wel voor geen geneeskrachtige claims aan hun product te verbinden, zolang er geen onderzoeken zijn die expliciet de mogelijk gunstige effecten van het gebruik van zuurstof bevestigen. Zij benadrukken dat het puur voor ontspanning is en gebruiken verder de aanprijzingen van klanten die geloven aan de weldadige effecten. Volgens de Amerikaanse wet is zuurstof echter een receptplichtig medicijn, en velen strijden dan ook voor strengere controle en voor de aanwezigheid van medisch geschoold personeel in deze zuurstofbars.

Heilzaam of Hype?
Er zijn veel getuigenissen van stamgasten van zuurstofbars, die beweren dat zij baat hebben van hun bezoeken, het zou stress verminderen, de schadelijke effecten van luchtvervuiling opheffen, de energie en alertheid verhogen en de ongemakken van een kater, hoofdpijn of sinusitis verlichten. Er bestaan echter geen langdurende, controleerbare studies die deze weldadige uitwerkingen van zuurstof op gezonde mensen bevestigen. Een ander argument tegen het gebruik van zuurstof is, dat mensen met gezonde longen geen extra zuurstof nodig hebben, maar daartegenover staat, hoeveel van ons hebben nou echt volledig smetteloze longen?!
De American Lung Associtation geeft aan dat van het inademen van extra zuurstof door gezonde mensen nauwelijks een heilzaam fysiologisch effect te verwachten is, maar ook dat er geen enkel bewijs bestaat dat het de gezondheid zou kunnen schaden.
Maar wat als uw longen niet goed functioneren of u hebt een longziekte? Waarschijnlijk gebruikt u thuis dan al aanvullende zuurstof, dus wat is het verschil? Artsen zijn het erover eens dat mensen met een longziekte zulke zuurstofbars zouden moeten mijden, omdat iedereen zijn eigen specifieke behoefte heeft, die medisch ingesteld en gecontroleerd dient te worden. Dat is in zo’n bar onmogelijk, en kan daarom zelfs gevaarlijk zijn en zelfs de reguliere behandeling tegenwerken. Te veel zuurstof kan ook schadelijk zijn en in sommige gevallen zelfs een ademstilstand veroorzaken.
Het meest verontrustend bij zuurstofbars is het toevoegen van aroma’s. Daartoe wordt de zuurstof door een aromatische oplossing in een fles geleid, waarna de gevaporiseerde geur via de slang wordt ingeademd. Sommige zuurstofbars gebruiken hiervoor olievrije, voor voeding veilig geachte stoffen, maar er zijn er ook die aromatische oliën gebruiken. Inhalatie van olieachtige stoffen kan ernstige longontsteking veroorzaken, de zogenaamde aspiratiepneumonie. Maar ook de vetvrije aromatische oplossingen zijn niet gegarandeerd vrij van allergenen of ziektekiemen. Klanten die hiervoor gevoelig zijn kunnen door het inademen van allergenen of irriterende stoffen ademnood krijgen, met een piepende ademhaling. En voor iedereen bestaat eigenlijk het risico op een infectie door het mogelijk inademen van bacteriën of andere ziektekiemen.
Het blijkt dus sterk aan te bevelen dat zuurstofbars uitvoeriger getest worden. Medisch onderzoek en regulatie is nodig om een risicovrij gebruik te garanderen voor gezonde personen. Mensen met een longziekte kunnen zich vooralsnog maar beter verre van de zuurstofbars houden. Of alle getuigenissen ooit bewaarheid worden of dat de ervaringen toch puur psychsomatisch zijn, dat zal de toekomst moeten uitwijzen.

No comments:

Post a Comment