Saturday, August 15, 2015

Gewoon snurken en zuurstof…



Tenzij we midden in de nacht wakker worden van een snurkende bedgenoot, denkt bijna niemand van ons over snurken als iets waarover men zich, behalve dat het irritant kan zijn, zorgen hoeft te maken. Toch kan frequent en luid snurken een indicatie zijn van een aandoening genaamd slaapapneu, waarbij de ademhaling regelmatig stokt en met een schok weer op gang komt tijdens de slaap.

Slaapapneu beïnvloedt de manier waarop men ademhaalt tijdens de slaap; de ademhaling kan heel oppervlakkig worden en zelfs stoppen. Deze ademhalingspauzes kunnen tussen de 10 en 20 seconden duren en tot wel 100 keer per nacht optreden, daarbij het normale slaappatroon ernstig verstorend. Het resultaat is een langere fase van lichte slaap en kortere diepe slaapfases, die ervoor zorgen dat u de volgende morgen energiek, mentaal alert en daadkrachtig aan de dag kunt beginnen.
Dit chronische gemis aan slaap kan leiden tot slaperigheid, geringer reactievermogen en gebrek aan concentratie. Op den duur kan het zelfs ernstige gezondheidsproblemen als overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk, hartklachten of een beroerte veroorzaken.
Tijdens een slaapapneu episode daalt het zuurstofgehalte in het bloed, omdat de gassenstroom in het lichaam tijdelijk stopt. De hersenen reageren hierop door de slaap voldoende te verstoren om de ademhaling weer op gang te brengen. Soms wordt dit opgemerkt, omdat het gepaard gaat met een diepe naar adem snakkende zucht als de ademhaling weer op gang komt. Meestal echter is een kleine beweging genoeg om de keelspieren te laten aanspannen zodanig dat de luchtweg weer vrijkomt. Deze bewegingen worden in meerdere of mindere mate opgemerkt en onthouden, afhankelijk van de soort slaapapneu en waardoor deze veroorzaakt wordt.
- Obstructieve slaapapneu is de meest voorkomende soort. Het ontstaat wanneer de weke bindweefsels achter in de keel door spierontspanning tijdens de slaap voor de luchtpijpopening vallen en zo de luchtweg blokkeren. Dit gaat vaak gepaard met luid snurken. Vaak wordt het woelen in bed ’s nachts niet eens opgemerkt.
- Centrale slaapapneu komt veel minder voor en is gerelateerd aan het centrale zenuwstelsel, waarbij het ademhalingscentrum een te zwak signaal geeft aan de ademhalingsspieren, zodat de adem stokt. Mensen met centrale slaapapneu snurken maar zelden. Bij deze vorm is men zich vaak wel bewust van overmatig woelen tijdens de slaap.
- Complexe slaapapneu is een combinatie van obstructieve slaapapneu en centrale slaapapneu.
Als uw ademhaling stokt terwijl u snurkt, gevolgd door een plotseling naar adem snakken, dan is de kans groot dat u slaapapneu hebt. Een ander regelmatig voorkomend signaal van slaapapneu is het vechten tegen slaperigheid gedurende de dag op het werk of tijdens het autorijden. Het kan zijn dat u snel in slaap valt op rustige momenten overdag. Ook als u geen last hebt van slaperigheid overdag, is het verstandig met uw dokter te praten als u problemen heeft met de ademhaling terwijl u slaapt.
Andere veelvoorkomende symptomen kunnen zijn:
– Ochtendhoofdpijn
– Geheugen- of leerproblemen en moeite hebben met zich kunnen concentreren
– Zich geïrriteerd of gedeprimeerd voelen, stemmingswisselingen of persoonlijkheidsverandering
– Vaak wakker worden om te plassen
– Droge mond of zere keel bij het ontwaken.
Slaapapneu is een goed te behandelen aandoening, zowel door middel van verschillende zelfhulpmiddelen als met medische behandeling. Door het bijhouden van slaapdagboeken kunt u in overleg met uw arts verschillende methoden uitproberen om tot de voor u meest geschikte behandeling te komen.
Mogelijke veranderingen van uw leefgewoontes die kunnen helpen bij slaapapneu zijn onder andere:
– Stoppen met roken – Roken wordt verondersteld een rol te spelen bij het ontstaan van slaapapneu door verhoging van de kans op ontsteking en vochtophoping in de keel en bovenste luchtwegen.
– Afvallen – Mensen met overgewicht hebben meer bindweefsel achter in de keel, dat over de luchtpijp opening kan vallen en zo de luchtweg naar de longen blokkeren tijdens de slaap. Een gewichtsafname van slechts 10% kan al een groot effect hebben op de symptomen van slaapapneu. Soms kan een grote gewichtsafname de aandoening zelfs volledig genezen.
– Vermijden van alcohol, slaaptabletten en kalmerende middelen – vooral vlak voor het slapen gaan, deze ontspannen en spieren in de keel bovenmatig en kunnen zo de ademhaling verstoren.
– Vermijden van cafeïne en zware maaltijden minder dan twee uur voor het naar bed gaan.
– Regelmatige slaaptijden aanhouden – Vasthouden aan een vast slaapritme zal u helpen ontspannen, waardoor u beter slaapt. Het aantal episodes van slaapapneu het neemt af als u veel slaap krijgt.
– Keeloefeningen – deze kunnen de heftigheid van de slaapapneu verminderen door versterking van de spieren in de luchtweg, zodat ze minder snel inzakken. Er zijn hiervoor een heel aantal verschillende technieken beschikbaar.
Tips voor in bed om uw slaap te verbeteren:
– Slaap op uw zij. Vermijd slapen op de rug, de zwaartekracht zal uw tong en weke bindweefseldelen in de keel naar beneden trekken en de luchtweg blokkeren.
– Ondersteun uw hoofd. Verhoog uw bed aan het hoofdeinde met zo’n 10 tot 15 centimeter of verhoog alleen de bovenste helft van uw lichaam door middel van een verstelbare bodem of wigvormige schuimrubber kussens.
– Houd uw neus open. Probeer zoveel mogelijk de ademhaling via de neus mogelijk te maken door gebruik van een neusdilator, neusstrips, een neusspray, zoutoplossing of neti pot.
Medische behandelingsmogelijkheden voor slaapapneu:
Als uw slaapapneu ernstigere vormen aanneemt en u hebt zelfhulpmethoden en verandering van leefgewoontes zonder succes geprobeerd, dan wordt het tijd om een arts te raadplegen. Deze kan u doorverwijzen naar een slaapspecialist, die uw symptomen kan beoordelen en u helpen in uw zoektocht naar een effectieve behandeling.
Behandelingen voor centrale en complexe slaapapneu omvatten veelal:
– Behandeling van een onderliggende ziekte die de slaapapneu veroorzaakt, zoals een hartafwijking of neuromusculaire aandoening.
– Gebruik van aanvullende zuurstof tijdens uw slaap
– Gebruik van apparatuur voor drukbeademing, die ook kunnen helpen bij obstructieve slaapapneu.
De beschikbare medicatie is alleen geschikt om de slaperigheid die veroorzaakt wordt door de slaapapneu te behandelen, niet de slaapapneu zelf. Ze dienen daarom alleen gebruikt te worden in combinatie met andere geverifieerde behandelingen tegen slaapapneu.
Als het gebruik van zuurstof één van uw behandelingsmethodes is en u hebt dit ook nodig als u op reis gaat, neem dan contact met ons op via info@oxygenworldwide.com en wij zullen ons best doen aan uw specifieke wensen te voldoen.

No comments:

Post a Comment