Monday, February 8, 2016

De werking van een draagbare Concentrator



De lucht om ons heen bestaat uit zo’n 80% stikstof en 20% zuurstof. Normaal gesproken is deze 20% genoeg om uw lichaam via de ademhaling van genoeg zuurstof te voorzien. Maar bij sommige medische problemen is een hogere concentratie zuurstof nodig, die dan direct via de ademhaling wordt toegediend. Dit kan via een zogenaamde zuurstofconcentrator, een electrisch apparaat dat zuurstof uit de lucht concentreert. Er zijn concentrators voor thuisgebruik, maar ook draagbare modellen die u gemakkelijk mee kunt nemen. 

De werking:
Een concentrator zuigt lucht uit de omgeving aan en scheidt de zuurstof van de stikstof. De stikstof wordt weer afgegeven aan de omgeving, de zuurstof wordt bewaard en via een nippel met slang en masker of neusbril naar de patiënt gevoerd.


Zolang de concentrator loopt en juist is ingesteld, wordt continu normale lucht geconcentreerd naar zuurstof met een zuiverheid van 90-95%. De grotere concentrators voor in huis werken op het lichtnet, de draagbare modellen hebben ook deze mogelijkheid, maar beschikken daarnaast over een oplaadbare batterij en werken bovendien op het stroomcircuit van een auto. Ze kunnen dus zowel thuis als overal onderweg gebruikt worden, lopend, in de auto en zelfs in het vliegtuig. Dit geeft de zuurstofafhankelijke patiënt een enorme bewegingsvrijheid.
Een concentrator heeft vele voordelen ten opzichte van zuurstofcilinders. Cilinders moeten regelmatig nagevuld worden, bij een concentrator is de zuurstofvoorraad oneindig, zolang er maar stroom is. Bij cilinders bestaat er altijd een explosie- of brandgevaar ten gevolge van lekkage of ondeskundig gebruik, dit is bij een concentrator volledig uitgesloten. En concentrators zijn lichter en makkelijker te manoeuvreren; dit geldt zowel voor de grotere in huis modellen ten opzichte van grote cilinders, als voor de draagbare apparaten ten opzichte van kleine cilinders, die bovendien door hun geringe volume maar kort meegaan.
Daar staat wel tegenover dat een concentrator vanwege de motor altijd geluid maakt, terwijl een cilinder vrijwel geruisloos zuurstof geeft.
Draagbare concentrators hebben meestal de mogelijkheid voor twee manieren van toediening, een continue stroom of een pulsdosis. Continue stroom betekent dat bij aanzetten er een constante stroom zuurstof afgegeven wordt. Pulsdosis is een nieuwere techniek, waarbij de concentrator alleen een bepaalde dosis zuurstof afgeeft bij inademing. Concentrators die alleen pulsdosis geven zijn veelal kleiner, compacter en lichter, en hebben een langere gebruiksduur, omdat de batterijen langer meegaan in deze stand.
Mensen die de zuurstof ’s nachts gebruiken, hebben een continue stroom nodig omdat de ademhaling tijdens de slaap te oppervlakkig is om een pulsdosis te genereren. Als u de zuurstof 24 uur per dag nodig hebt, is het ook mogelijk om overdag de pulsdosering te gebruiken en ’s nachts de continue stroom. Welke manier van toediening voor het meest geschikt is, kunt u daarom het beste met uw arts bespreken.

No comments:

Post a Comment