Sunday, February 21, 2016

Word je slimmer van zuurstof?!



Uit onderzoek uitgevoerd door de Humaan Cognitieve Neurologie-eenheid van de Universiteit van Northumbria blijkt dat verstandelijke prestaties beduidend verbeterd kunnen worden door inhalering van een extra dosis zuurstof.



Onze hersenen nemen slechts 2% van ons lichaamsgewicht voor hun rekening, terwijl ze 20-30% van de door onze organen gebruikte energie verbruiken. En omdat ze weinig tot geen energie op kunnen slaan, zijn ze voor een goed functioneren afhankelijk van een constante energietoevoer via de bloedsomloop.
In een van de tests die zijn uitgevoerd kreeg van een groep studenten de helft een minuut lang een flinke dosis zuurstof, waarna allen gevraagd werd een lijst met woorden te onthouden. Het bleek dat studenten die de zuurstof toegediend hadden gekregen meer woorden hadden onthouden dan diegenen die geen zuurstof hadden gehad. In een andere test kreeg een aantal studenten zuurstof toegediend tijdens het spelen van een computerspelletje. Hun prestaties hierin bleken hoger te liggen dan die van studenten die geen extra zuurstof hadden gekregen tijdens het spelen.
Het lijkt er dus op dat extra zuurstof de hersenen kan helpen beter te presteren bij het uitvoeren van moeilijke opdrachten.
Dr. Sholey zei het als volgt: “Zelfs de geheimste hersenfuncties gehoorzamen aan de biologische regels. Door bijstelling van de brandstofvoorraad voor de hersenen, simpelweg door een beetje meer brandstof op het vuur te gooien, kun je de cognitieve functies tot op zekere hoogte vergroten.”
Verbetering van de cognitieve functies is waargenomen in patiƫnten die zuurstoftherapie thuis krijgen, maar kan ook gerelateerd worden aan onderzoeken die wilden aantonen dat lichamelijke oefening de hersenen zou stimuleren. Lichamelijke oefening verbetert het cardiovasculaire systeem, waardoor het beter in staat is alle lichaamsdelen van voldoende zuurstof te voorzien. De hersenen zijn bij uitstek afhankelijk van deze zuurstoftoevoer via de bloedbaan, en zullen daarom het best presteren als de lichamelijke conditie optimaal is. Meer brandstof betekent meer energie, en dus een betere hersenfunctie.
Naast dit alles bestaan er onderzoeken en studies die beweren dat korte periodes van hypoxie (zuurstoftekort) ook kunnen helpen bij het verbeteren van de zuurstofverzadiging in lichaam en hersenen, en zo dus de hersenfuncties kunnen stimuleren. Men denkt dat dit de reden is waarom mensen in berggebieden, waar vanwege de grote hoogte het zuurstofgehalte in de lucht lager is, langer leven. Aangenomen wordt dat door een tijdelijke, korte staat van hypoxie de haarvaten zich verwijden, het aantal erytrocyten in het bloed vermeerdert en de hoeveelheid bloed toeneemt, waardoor een hogere bloedtoevoer naar alle weefsels en organen wordt bewerkstelligd. Dit wordt verondersteld de gemoedstoestand, de immuniteit en het metabolisme te verhogen, wat tot grotere lichamelijke en geestelijke vermogens leidt. Dit idee is getest met een masker waardoor afwisselend normale en zuurstofarme lucht werd ingeademd. Een gelijksoortige test kun je ook eenvoudig zelf uitvoeren, door in je ademhalingspatroon telkens zeer lange uitademingen in te passen. Deze zorgen dan voor een tijdelijke staat van hypoxie.

No comments:

Post a Comment