Wednesday, February 3, 2016

Een zuurstof gezichtsbehandeling, werkt dat?



Een zuurstof gezichtsbehandeling is een nieuwe anti-aging schoonheidsbehandeling die door vele beroemdheden wordt geroemd en daardoor snel aan populariteit wint. Maar is het echt het wondermiddel waar we op wachten, of slechts de zoveelste hype in schoonheidsland?
Het principe van de behandeling berust op het onder lichte druk inbrengen van zuurstof in de huid, samen met diverse cosmetische producten om de huid een jeugdiger en stralend fris aanzien te geven.
Zuurstof gezichtsbehandelingen zijn er voor zowel mannen als vrouwen en beloven een hele serie weldaden voor de huid, zoals verhoging van de elasticiteit, vermindering van rimpeltjes en lijntjes en een verbeterde bloedcirculatie voor een zijdezacht, egaal en stralend gezicht.

 Waarom zuurstof uitwendig gebruiken op de huid?
De cellen in ons lichaam functioneren dankzij een goede zuurstofvoorziening. Door de ademhaling wordt zuurstof vanuit de lucht in ons lichaam gebracht en via de bloedsomloop naar alle weefsels en cellen gebracht. Bij het ouder worden vermindert de capaciteit van de bloedsomloop, zodat de zuurstofvoorziening vooral in de uiterste delen van het lichaam, zoals de huid, minder wordt, waardoor cellen sneller verouderen. De theorie is nu dat door zuurstof direct op, of in, de huid aan te brengen, de huidcellen door deze zuurstofoppepper regenereren, waardoor de huid weer een jonger en vitaler uiterlijk krijgt.
Bij de meeste behandelingen wordt met de zuurstof een aantal anti-aging stoffen ingebracht zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en collageen. Aangenomen wordt dat door de zuurstof deze stoffen beter worden opgenomen en dieper in de huid kunnen doordringen.
Zuurstof kan bacteriën doden, waardoor de behandeling de gezichtshuid een schoner en helderder aanzien geeft, en bovendien effectief kan zijn voor speciale huisproblemen als acne.
Procedure
Vaak wordt aangeraden om voor een zuurstofbehandeling een peeling uit te voeren. Dit verwijdert de dode huidcellen en reinigt de poriën, waardoor de zuurstof beter in de huid kan doordringen.
De zuurstof wordt vervolgens met behulp van een klein apparaatje, een soort luchtborsteltje, onder verhoogde druk ingebracht in de opperhuid, samen met diverse anti-aging producten. De druk zorgt voor een diepere penetratie in de huid, zodat de producten volledig opgenomen worden en effectiever hun werk kunnen doen.
Dit is het grootste voordeel van de zuurstofbehandeling ten opzichte van een normale behandeling, waarbij de producten op de huid worden aangebracht. De meeste ant-aging producten bevatten uit stoffen als hyaluronzuur en collageen, waarvan de moleculen te groot zijn om diep in de huid te kunnen doordringen. Deze stoffen hebben op zich wel een heilzame werking, maar alleen met een crème op de huid gebracht hebben ze weinig effect omdat ze niet diep genoeg kunnen doordringen. Maar ingebracht met behulp van zuivere zuurstof onder druk is de penetratie veel dieper en dus de werking beter.
Een ander voordeel is dat een zuurstof gezichtsbehandeling pijnloos en zelfs weldadig is, en dat er na de behandeling geen wachttijd is voor het aanbrengen van make-up en dergelijke.
De behandeling zelf duurt ongeveer 30-60 minuten, en de directe effecten zijn een gladde, egale en volledig gehydrateerde huid, die er voller uitziet. Rimpeltjes en fijne lijntjes zijn aanmerkelijk gereduceerd, en door een betere doorbloeding en hoger zuurstofgehalte krijgt het gezicht een betere teint en ziet er sprankelend fris uit.
Het resultaat na één behandeling blijft ongeveer zeven dagen, maar na een kuur van zo’n 6 maal een behandeling per week zullen de effecten zeker 1-3 maanden zichtbaar blijven.
Maar werkt zo’n zuurstof gezichtsbehandeling nu echt?
Er moet gezegd dat al het bovenstaande alleen theorie is en slechts gebaseerd op persoonlijke ervaringen en aanbevelingen. Er is vooralsnog geen enkel wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van deze zuurstof gezichtsbehandelingen.
Critici betogen dat de gezichthuid voller wordt door plaatselijke ontstekingen, veroorzaakt door het zuurstofbombardement op de huid. Als dit waar is, dan zou dit eigenlijk schadelijk zijn, omdat bekend is dat chronische ontstekingen een belangrijke oorzaak is van veroudering en ziekte. Daar staat tegenover dat veel anti-aging behandelingen gebaseerd zijn op het moedwillig bewerkstelligen van plaatselijke ontstekingen, omdat zo’n ontsteking de vorming van collageen bevordert, wat de huid weer ten goede komt.
Toediening van zuurstof in de huid kan eveneens leiden tot de vorming van vrije radicalen, die een belangrijke bijdrage leveren aan voortijdige veroudering. Maar als bij de zuurstofbehandeling een anti-aging serum wordt gebruikt met de vitamines E en C en een extract van groene thee, waarvan bekend is dat zij bescherming bieden tegen vrije radicalen, dan wordt dit probleem opgeheven.
Ten slotte, het is ook mogelijk het zuurstofgehalte in je huid te verhogen op een meer natuurlijke manier die nog helemaal gratis is ook, namelijk door te bewegen. Beweging stimuleert de bloedsomloop enorm en voorziet je hele lichaam van extra zuurstof, vooral als je beweegt in de frisse lucht. Daarom ziet je huid er na een lekkere strand- of boswandeling er altijd zo echt fris en stralend uit!
Referenties:

No comments:

Post a Comment