Monday, May 2, 2016

Een longaandoening hoeft uw vakantieplannen niet in de weg te staan!



Er wordt wel beweerd dat wanneer u zuurstoftherapie nodig hebt, uw leven zo goed als voorbij is en dat het vanwege alle beperkingen te gecompliceerd zou zijn om nog op vakantie te kunnen gaan. Niets is minder waar, voor de meeste longpatiënten geldt dat de wereld nog steeds aan hun voeten ligt. 



Het enige wat nodig is, is een extra goede voorbereiding. Het eerste waar u voor zorgen moet is een bevestiging van uw arts dat u fit genoeg bent om te reizen. Vraag om een schriftelijke bevestiging, die u vervolgens bij uw andere reispapieren bewaart, zodat u het indien nodig direct bij de hand hebt. Verdere zaken die speciale aandacht verdienen zijn:
- Begin op tijd met uw planning; als u alles nog op het laatste moment moet uitzoeken, wordt maar al te vaak het belangrijkste vergeten. Denk bijvoorbeeld na over hoe ver u kunt lopen, trappen, toegang tot sanitaire voorzieningen, transportmiddelen etc.
- Het klimaat; mensen met een longaandoening geven meestal de voorkeur aan warmere streken met een zilte zeelucht. De lage zuurstofconcentraties in hoger gelegen gebieden kan de ademhaling bemoeilijken. Daarom beter een vakantie aan zee dan in de bergen.
- Het landschap; op vlak terrein kunt u waarschijnlijk beter uit de voeten dan in een heuvelachtig landschap.
- Wees realistisch; plaatsen waar u vroeger graag heenging zijn nu misschien niet meer zo geschikt. Kies daarom een bestemming die binnen uw lichamelijke vermogens ligt.
- Vergelijk prijzen; luchtvaartmaatschappijen hanteren verschillende regels waar het gaat om passagiers met ademhalingsproblemen. Er zijn ook reisagentschappen die zich hebben toegelegd op reizen speciaal voor gehandicapten en mindervaliden. Het loont dus om eerst eens om u heen te kijken en informatie in te winnen.
- Aarzel niet alle vragen te stellen die u wilt; reisbureaus zijn daaraan gewend en zullen al uw onzekerheden uit de weg ruimen omtrent voldoende voorzieningen voor mensen met een lichamelijke beperking, zoals bijvoorbeeld:
- rolstoeltoegankelijkheid
- transportmogelijkheden
- speciale behoeften zoals zuurstoftherapie

Een reisverzekering afsluiten
Neem een reisverzekering die ook alle medische kosten dekt om onverwachte hoge kosten te vermijden, mocht u tijdens uw reis toch ziek worden. Dit kan prijzig zijn en bovendien onderhevig aan speciale voorwaarden, afhankelijk van uw gezondheidstoestand. Neem daarom de tijd om de voor u best passende verzekering uit te zoeken, en geef daarbij eerlijk al uw tekortkomingen op, zodat er geen gevaar bestaat dat de verzekering of delen daarvan nietig worden verklaard en u alsnog zelf voor de kosten opdraait. Bewaar alle papieren goed op een veilige plek, maar wel zo dat u ze in geval van nood ze meteen bij de hand hebt. Met de Europese verzekeringskaart (EHIC) kunt u aanspraak maken op medische noodhulp van de sociale gezondheidszorg in de meeste landen in Europa.

Het juiste vakantieadres kiezen
In de UK worden vakantieverblijven voor mensen met een beperking ingedeeld in categorieën, waarbij de eerste categorie staat voor mensen die nog trap kunnen lopen, zolang een goede trapleuning aanwezig is, tot de vierde categorie voor mensen die zonder hulp van derden niet meer in en uit hun rolstoel kunnen komen. Elke categorie heeft zijn eigen logo, dat de aangesloten accommodaties mogen voeren. In andere landen bestaan andere regels hiervoor, in Duitsland wordt op websites gebruik gemaakt van pictogrammen, die aangeven welke voorzieningen aanwezig zijn. In Nederland vindt men de geschikte accommodaties meestal door hierop specifiek te zoeken via de website, en vervolgens toch wel persoonlijk na te vragen waar deze voorzieningen uit bestaan. Hierbij is een reisagentschap dan een welkome hulp, die voor u iets kan uitzoeken wat precies aan uw wensen en behoeftes voldoet.

De reis naar uw vakantiebestemming
Touringcar
De meeste busonderneming zijn druk bezig hun voertuigen geschikt te maken voor invaliden. Steeds meer worden lagevloerbussen ingezet om in- en uitstappen te vergemakkelijken, en worden bovendien uitschuifbare oprijplaten gemonteerd, zodat ook rolstoelgebruikers toegang hebben. In touringcars bevinden de toiletten zich steeds vaker op gelijke hoogte met de zitplaatsen. Veel vervoerders staan toe dat u uw eigen zuurstofapparatuur mee aan boord neemt en sommige hebben zelfs opklapbare elektrische rolstoelen ter beschikking.
Trein
Ook de moderne treinstellen zijn voorzien van lage instap, maar zijn reizigers in een rolstoel zijn meestal aangewezen op assistentie van het stationspersoneel om in- en uit te stappen. Deze voorziening is ook alleen mogelijk op de grotere stations in Nederland. Wel is er verschil tussen de diensten van de verschillende spoorwegmaatschappijen, stippel uw reis dus van tevoren goed uit en vraag na welke voorzieningen op de stations van uw keuze aanwezig zijn.
Veerboot
Veel rederijen hebben op hun veerboten voorzieningen als lift en rolstoeltoegankelijke toiletten. De grotere ondernemingen voor langere overtochten hebben soms rolstoelen beschikbaar in de terminal en aangepaste cabines op de boot. Er zijn er ook die met kortingen werken voor mindervaliden. Vraag hiernaar als u met de veerboot gaat, vooral als u zuurstofpatiënt bent.
Camping- en caravanreizen
Waar in de UK de Camping and Caravanning Club kampeerterreinen in 3 categorieën heeft ingedeeld op basis van het aantal aanwezige voorzieningen voor gehandicapten, bestaat een dergelijke richtlijn in Nederland niet. Wel kunt u op internet zoeken op campings die (ook) voor mindervaliden toegankelijk zijn, maar het verdient aanbeveling persoonlijk contact op te nemen om te bepalen of de aangeboden faciliteiten aan uw wensen en behoeften voldoen.
Op vakantie met zuurstof
In Nederland valt zuurstoftherapie onder de basisverzekering. Dit betekent dat u de kosten 100% vergoed krijgt als u de zuurstof betrekt van een leverancier waarmee uw verzekeraar een contract heeft. Alle leveranciers in Nederland werken landelijk, dus aan een vakantie in Nederland zijn geen extra kosten verbonden. Wel moet u uw leverancier 2-4 voordat u op vakantie gaat op de hoogte stellen. Voor zuurstofleveringen in het buitenland geldt wel een eigen bijdrage. De vergoeding verschilt per verzekeraar, sommige geven alleen een dagvergoeding op basis van de prijs in Nederland, andere hanteren een maximum bedrag per jaar, en soms wordt helemaal niets meer vergoed. Vooral als u buiten Europa reist, zijn de kosten vaak helemaal voor uzelf. Informeer dus goed bij uw leverancier en zorgverzekeraar hoeveel vergoeding u krijgt. Uw Nederlandse leverancier kan vaak wel voor u bemiddelen in het verkrijgen van de benodigde zuurstofapparatuur in het buitenland. Denk er verder ook aan om altijd de verantwoordelijke personen op uw vakantieadres, hotel, bungalowpark of camping, op de hoogte te brengen dat u zuurstof gebruikt en toestemming te vragen om de apparatuur ter plekke te installeren.
Vliegreizen met een longaandoening
Veel longpatiënten denken dat een al dan niet langere vliegreis niet meer voor hun is weggelegd. Dat is echter geenszins het geval. Het vergt alleen wat meer voorbereiding om alles soepel te laten verlopen. Allereerst moet u van uw longarts een schriftelijke verklaring vragen dat u fit genoeg bent om een vliegreis te ondernemen. Vervolgens loont het de moeite om bij verschillende luchtvaartmaatschappijen na te vragen wat hun voorschriften zijn betreffende zuurstof aan boord. Hierin bestaan namelijk nogal grote verschillen, niet alleen voor wat betreft de toegestane apparatuur, maar ook de kosten en de administratieve rompslomp omtrent het aanvragen. Gaat u een langeafstandsvlucht maken en gebruikt u een CPAP-apparaat voor uw slaapapneu, dan is het verstandig dit ook aan de luchtvaartmaatschappij door te geven, zodat u het mee kunt nemen in uw handbagage, mocht u het willen gebruiken tijdens de vlucht.
Wat u met name moet weten van de vliegmaatschappij van uw keuze is:
-Wat de voorschriften zijn aangaande het mee aan boord nemen van zuurstofapparatuur of CPAP-apparaat
- Welke voorzieningen er tot uw beschikking staan, zowel op het vliegveld als aan boord. Denk daarbij aan rolstoelen, zuurstof die u in de terminal ter beschikking gesteld kan worden en of u dit mee kunt nemen tot aan de vliegtuigdeur
- De exacte duur van uw vlucht en hoe groot de kans op vertragingen is
- Op welke manier u moet aantonen dat u fit genoeg bent om te vliegen
Medicatie
Als u medicijnen gebruikt, moet u een schriftelijke verklaring van uw arts hebben die dit bevestigt. Daarbij kunt u het beste ook een lijst maken van alle medicijnen die u nodig hebt, met de exacte (merk)naam. Bewaar uw medicijnen altijd in de originele verpakking en stop ze in uw handbagage, zodat u ze altijd bij de hand hebt, mocht dat nodig zijn. Voor vloeibare medicijnen in een verpakking van meer dan 100 ml die u in uw handbagage mee wilt nemen, hebt u nog een aparte verklaring nodig. Hebt u tijdens uw reis medicijnen in het buitenland gekocht, check dan altijd vooraf of u die zondermeer mee terug kunt nemen naar Nederland. In geval van twijfel altijd even bij de douane melden.
Een goede voorbereiding is de sleutel tot een geslaagde vakantie. Begin op tijd met uw planning, bedenk wat u allemaal nodig hebt, stel alle denkbare vragen aan zoveel mogelijk mensen of instanties, daarna kunt u uw besluit nemen wat voor u het beste is.
Referenties: http://www.blf.org.uk - http://www.cancerresearchuk.org - www.longfibrose.nl/files/downloads/algemene%20info%20zuurstof.pdf

No comments:

Post a Comment