Tuesday, May 10, 2016

Zuurstof in het dagelijks gebruik



Zuurstof is een bijzondere substantie die velerlei toepassingen kent in ons dagelijks leven.

Respiratie:
- Alle levende wezens op aarde, zowel dieren als planten, hebben zuurstof nodig om te kunnen overleven.
- Zuurstoftherapie wordt vaak voorgeschreven aan patiënten met een chronisch obstructieve longziekte (COPD) of ook andere ziektes waarbij het gebruik van zuurstof in de thuissituatie gewenst is voor behandeling van de ziekte of verlichting van de symptomen.
- In ziekenhuizen behoort het toedienen van zuurstof tot de standaardbehandelingen, het is daar dan ook in grote hoeveelheden voorradig.
- Hyperbare zuurstoftherapie heeft ook al zijn nut bewezen op medisch gebied.
Metallurgie:
- In de staalindustrie is zuurstof onmisbaar; door zuivere zuurstof in een bad vloeibaar ruwijzer te blazen wordt het grootste deel van de in het ijzer aanwezige koolstof geoxideerd en ontstaat staal.
- Zuurstof is ook onmisbaar bij autogeen lassen en snijbranden. Door zuivere zuurstof te mengen met een brandstof ontstaat een zeer hete vlam, hoe meer zuurstof, hoe heter de vlam. Een neutrale lasvlam wordt gebruikt voor lassen, een oxiderende lasvlam voor snijden.
Ruimtevaart:
- Zuurstof in vloeibare vorm wordt op grote schaal ingezet voor industriële en medische doeleinden. Vloeibare zuurstof is samen met vloeibare waterstof de gangbare brandstof voor raketten, omdat dit mengsel de benodigde stuwkracht levert voor de take-off.
- Astronautenpakken hebben een ingebouwd zuurstofapparaat dat de door de drager uitgeademde kooldioxide verwijdert en vervangt door zuurstof.
Synthese:
- Zuurstof is ook onmisbaar bij de verbranding van koolwaterstoffen, bijvoorbeeld in automotoren. Bij volledige verbranding ontstaat water en kooldioxide, maar door toepassing van bepaalde gecontroleerde mengingen wordt acetyleen, propyleen of ethyleen geproduceerd.
- In waterzuiveringsinstallaties wordt zuurstof ingezet in de biologische reinigingsfase. Zuurstof wordt in het biologisch waterbassin gepompt om de groei van bacteriën en micro-organismen te stimuleren, die op hun beurt alle organische verontreinigingen in het afvalwater afbreken.
- In het algemeen is zuurstof vereist bij vele industriële processen, in generatoren, schepen, vliegtuigen en auto’s.

No comments:

Post a Comment