Sunday, May 15, 2016

Praktische tips bij extra zuurstofgebruik



1. Houd vlammen en vonken op een afstand, zoals bijvoorbeeld gashaarden, open vuur of kaarsen. Elektrische scheerapparaten kunnen vonken afgeven, dus leg uw zuurstof even weg als u zich elektrisch scheert. Zuurstof zelf is niet brandbaar, maar het maakt dat andere stoffen sneller vlam vatten en verhoogt daarmee brandgevaar.
2. Dus roken in de buurt van zuurstof is streng verboden. Sommige mensen die thuis zuurstof gebruiken hangen bordjes in huis om hun gasten hiervoor de waarschuwen.
3. Als u kookt, vermijd dan het dragen van wijd hangende kleding en blijf zover als mogelijk van hete kookplaten of pannen verwijderd.
4. Vermijd ook het gebruik van spraybussen, de spray is licht ontvlambaar en een klein vonkje is al genoeg.
5. Zorg dat u geen brandbare vloeistoffen op uw kleding of uw huid krijgt. Indien deze niet goed afgespoeld worden zijn ze altijd een gevaar, ook als ze opgedroogd lijken.
6. Zet een concentrator nooit in een kleine afgesloten ruimte, zoals een kast. Niet alleen omdat de machine veel warmte afgeeft, maar ook en vooral omdat zo’n concentrator de omgevingslucht gebruikt om zuurstof te produceren. In een kleine niet of slecht geventileerde ruimte zal de zuurstof in de lucht dan snel opraken.
7. Cilinders moeten altijd stevig en op een veilige plek opgesteld worden, zodat ze niet om kunnen vallen. Bij een val kan het ventiel beschadigen, waardoor de zuurstof met kracht uit de cilinder spuit en deze verandert in een gevaarlijk projectiel.
8. Vertel uw elektriciteitsleverancier dat u een zuurstofconcentrator gebruikt. Veel elektriciteitsbedrijven geven korting op de stroomprijs, zodat de kosten van het energieverbruik verhoudingsgewijs niet te hoog worden. Ook krijgt u dan meestal voorrang bij het verhelpen van stroomstoringen. Sommige bedrijven bieden zelfs speciale adapters aan voor uw apparatuur om het leven hiermee te vergemakkelijken.
9. Slangen kunnen gevaarlijke hindernissen blijken, waarover men gemakkelijk kan struikelen. Probeer daarom de concentrator zo op te stellen dat u wel uw maximale bewegingsvrijheid houdt, maar de slangen niet voor uzelf of iemand anders in de weg liggen. Gekleurde slangen kunnen ook een oplossing zijn, omdat ze beter zichtbaar zijn.
10. De slangen aan uw apparaat moeten goed gereinigd worden en regelmatig vernieuwd worden. Filters kunt u met een vochtige doek reinigen om het stof te verwijderen, indien nodig moeten deze ook vernieuwd worden. Als u een luchtbevochtiger gebruikt, let dan goed op dat er geen schimmelgroei plaats kan vinden en spoel deze regelmatig goed door om dit te vermijden.
Een goed noodplan kan een reddingsmiddel zijn in geval van een stroomstoring.
• Als uw elektriciteitsleverancier op de hoogte is van uw zuurstofbehoefte, zult u meestal een voorkeursbehandeling krijgen bij storingen, en zullen ze u bovendien altijd vooraf in kennis stellen van een afsluiting bij onderhoudswerkzaamheden. ovendien  zal men in zo’n geval alles doen om uw perceel als eerste weer aan te sluiten.
• Uw zuurstofleverancier kan u helpen te bepalen hoeveel zuurstof u nodig hebt bij een gecontroleerde stroomuitval en kan u hiervoor zo nodig een back up cilinder ter beschikking stellen.
• Politie en brandweer moeten ook weten dat u zuurstof in huis hebt en dat u hiervan afhankelijk bent.
• Met uw arts kunt u overleggen in hoeverre u in noodgevallen uw verbruik kunt verminderen, zodat uw zuurstofvoorraad zo lang mogelijk meegaat.
• U kunt overwegen een eigen stroomgenerator aan te schaffen voor noodsituaties, vooral als u afgelegen woont.
• Organiseer een team van familie of vrienden, zodat u zeker weet dat er altijd wel iemand bereikbaar is in geval van nood.

No comments:

Post a Comment